Turó d’en Mota 2005, al cim dels vins escumosos del Penedès

 In News, Notícies

“La propera anyada que del que considero el cim dels vins escumosos del Penedès és Turó d’en Mota 2005, una varietat, un indret, una anyada i xarel·lo plantat el 1940 sobre sòls rics en nòduls calcaris (14% pedra calcària activa) i veremat el 2005. Es tracta d’una anyada potent i amb concentració, una maduració perfecta i bona acidesa.

Tot això és possible gràcies a uns rendiments de 31 hectolitres per hectàrea en un any que va ser més càlid i sec que la mitjana històrica. Un cop finalitzada la criança, aquest vi es desgorja després de 121 mesos de criança en ampolla (l’etiquetat especifica la data de desgorjat i jo vaig degustar de les primeres ampolles desgorjades d’aquesta anyada), té un pH molt baix de 2.96 i gran acidesa, 7.4 grams d’àcid tartàric i tan sols un gram de sucre residual, ja que no s’hi afegeix sucre a aquest vi ni a cap dels que elabora Recaredo; ja que tots els seus vins són escumosos Brut Nature.

Aquestes dades són remarcables per a un any sec i un estiu càlid, que habitualment dóna com a resultat vins madurs. Al menys aquí no ens trobem davant d’un vi madur, sinó davant d’un vi compacte i potent, tot i que l’estil de Turó d’en Mota és sempre auster i una mica tancat. Es tracta d’un vi molt mineral, més relacionat amb el sòl que amb les mares de la criança. En boca es mostra excel·lent, profund i mineral; tot i la llarga criança, encara és molt viu i fins i tot m’atreviria a dir que jove… Necessitaria, potser, més temps en ampolla?

La vinya (de 0.97 hectàrees) va produir 3.984 ampolles l’any 2005. Han guardat l’anyada 2004 per a posar-la a disposició més endavant, perquè consideren que és una anyada que es beneficiarà de romandre en criança durant més temps, en la línia del que va passar amb 2001… Ja estic desitjant tastar-lo…”.

 

The Wine Advocate Magazine
Luis Gutiérrez
Octubre de 2016