Turó d’en Mota 2008: una anyada icònica premiada arreu del món

 In Notícies

L’anyada del Turó d’en Mota 2008 és fruit d’una collita marcada pels contrastos: després d’una tardor i un hivern moderadament secs i càlids, les precipitacions dels mesos de primavera van marcar el compàs a la vinya. Els rigorosos esforços de tot un any es materialitzen en gotims sans, de gran expressivitat i acidesa extraordinària, ideals per a una acurada criança mínima en ampolla de 12 anys i mig, que han resultat en una producció de 4.317 ampolles. Es tracta d’un vi harmoniós i delicat, que desvetlla l’essència més autèntica del Mediterrani, amb rendiments baixos que se situen en 21,3 hl/ha amb fruits d’altíssima qualitat. Una anyada vibrant i de personalitat única que es fon amb els matisos més purs i subtils del pas del temps. Turó d’en Mota 2008 ha fermentat en botes de roure de 300 litres.

Tant la crítica nacional com internacional evidencien que es tracta d’una collita excepcional, vibrant i de personalitat única. Robert Parker Wine Advocate o La Guia de Vins de Catalunya 2023 han situat el Turó d’en Mota 2008 al cim dels vins escumosos, els Premis Verema 2022 com el Vi Escumós de l’Any o La Guía de Vinos 2023 de La Vanguardia com un dels imprescindibles per aquest 2023.

Robert Parker situa al cim dels vins escumosos el Turó d’en Mota 2008

Amb una puntuació de 97 punts, la màxima que s’ha atorgat fins al moment, Robert Parker Wine Advocate ha situat el Turó d’en Mota 2008 al cim dels vins escumosos a Espanya. Segons el tastador Luis Gutiérrez, estem davant d’un ‘magnífic vi blanc amb bombolles, completament diferent i amb molta personalitat i caràcter. Es tracta d’un vi superior de Recaredo i una anyada excepcional en la zona’. A més, afegeix que ‘la paleta aromàtica d’aquest vi és molt diferent de la resta de la cartera, amb olives verdes, curri, espècies torrades i fumades, tot integrat d’una manera molt subtil’.

Turó d’en Mota 2008, escollit millor vi català per La Guia de Vins de Catalunya

Aquest Corpinnat també ha rebut el triple reconeixement de La Guia de Vins de Catalunya 2023 com el millor vi català, millor vi escumós i millor xarel·lo, entre més de 1.100 vins i 206 cellers, amb una puntuació de 9,86. Els experts de La Guia han qualificat el Turó d’en Mota 2008 com ‘extraordinari’ i ‘elegant’, per l’equilibri i harmonia en tot el conjunt del vi, i ‘mineral’ perquè recorda a la terra calcària que dona una dimensió extra en la seva connexió amb el territori.

Vi Escumós de l’Any als Premis Verema 2022

Turó d’en Mota 2008 ha rebut el guardó com a Vi Escumós de l’Any als Premis Verema 2022, uns premis que s’atorguen mitjançant els vots tant del sector professional com de tots els aficionats al món del vi i la gastronomia que formen part de la comunitat de verema.com. Els tastadors de Verema descriuen el Turó d’en Mota 2008 tot ressaltant que ‘en boca té una bona entrada, que és deliciós, amb una magnífica acidesa, gran estructura, carbònic totalment integrat, cremós, ampli i molt llarg’.

Escumós imprescindible per aquest any a La Guía de Vinos 2023 de La Vanguardia

Finalment, La Guía de Vinos 2023 de La Vanguardia ha recomanat aquest Corpinnat entre els vins imprescindibles per el 2023, assegurant en paraules del tastador Lluís Tolosa que aquest vi ‘ha tingut un any realment excepcional. És un escumós de terrer, amb una viticultura de mínima intervenció i una llarguíssima criança de més de 12 anys que li aporten tota la seva complexitat i que representa l’elegància de la senzillesa’. Afegeix també que ‘Recaredo elabora vins que es mantenen impecables durant més de 20 anys’.

Primer escumós parcel·lari i monovarietal de la història

La vinya del Turó d’en Mota va ser plantada l’any 1940, té una superfície de 0,97 hectàrees i és  conduïda en vas, representant un autèntic patrimoni natural en el Penedès. La primera anyada va ser la del 1999, que va veure la llum la primavera del 2008, convertint-se en el primer vi escumós de la zona vitivinícola del Penedès elaborat a partir d’una única vinya, una única varietat, la xarel·lo, i apostant per les criances extremes.

El Turó d’en Mota està situat a l’extrem nord-occidental de Sant Sadurní d’Anoia, al cor del Penedès, a la falda nord d’un turó anomenat Turó d’en Mota, del qual pren el seu nom. Els sòls del Turó d’en Mota tenen la particularitat de presentar acumulacions de carbonats en forma de nòduls, pedres formades a partir de les concentracions de calç en el sòl, que doten de gran personalitat cadascuna de les collites d’aquest Corpinnat.

Segons Ton Mata, el Turó d’en Mota és el somni d’embotellar una parcel·la i elaborar un vi de terrer en el sentit més ampli, és a dir, l’expressió d’un espai de terra molt calcària amb un microclima mediterrani i amb una viticultura més d’observació que d’intervenció.