Turó d’en Mota 2004, escollit Millor Vi Escumós de Catalunya

 In Notícies, Reconeixements

Turó d’en Mota 2004 de Recaredo ha estat seleccionat com el Millor Vi Escumós per la Guia de Vins de Catalunya 2019, després d’un tast a cegues amb més de 1.403 vins de 267 cellers de tot Catalunya. Amb una puntuació de 9,82, es converteix en l’escumós més ben valorat de l’edició d’enguany de la Guia. Aquest cava, que veu la llum després de 12 anys de criança en contacte amb les mares, compta amb una producció sempre molt limitada; en el cas de l’anyada 2004, de 2.907 ampolles.

A la distinció de la Guia de Vins de Catalunya, es sumen les últimes valoracions de The Wine Advocate · Robert Parker i de la Guía Peñín, que han atorgat a Turó d’en Mota 2004 una qualificació de 96+ i 97 punts, respectivament. L’anyada 2004 ha estat descrita per Luis Gutiérrez (tastador de The Wine Advocate), com a “subtil, elegant, complexa i molt ben integrada” i assegura que es tracta d’una de les millors collites d’aquest Brut Nature de llarga criança.

Turó d’en Mota, un vi de terrer

Turó d’en Mota representa la filosofia de Recaredo portada a l’extrem: una sola anyada, una única varietat (100% xarel·lo) i una sola vinya que es treballa a partir d’una viticultura basada més en l’observació que en la intervenció. En paraules de Ton Mata, de la tercera generació de Recaredo, Turó d’en Mota té com a objectiu representar aquest petit paratge de la manera “més transparent” possible.

El projecte del Turó d’en Mota va néixer el 1999 amb el propòsit d’elaborar un vi d’escumós de terrer fruit d’un espai de terra calcària i d’un microclima mediterrani. Des del 1999 fins a l’actualitat, s’han fet 20 veremes d’aquesta vinya mítica, de les quals només 8 han vist la llum. La vinya del Turó d’en Mota, plantada el 1940 i conduïda en vas, va produir l’any 2004 un total de 4.250 kg de raïm en una superfície de 0,97 hectàrees.

Turó d’en Mota va ser el primer vi escumós del Penedès que distingia amb orgull el seu origen, el primer monovarietal de xarel·lo de la història i pioner en explorar els camins desconeguts d’una guarda al límit.