Reminiscències d’un paisatge, d’un temps

 In News, Notícies

Turó d’en Mota és fruit de la pròpia natura, amb la complicitat d’un equip humà que observa i respecta les seves lleis. Quan albirem el Turó d’en Mota, s’hi intueix molt més que una vinya. Hi tenim al davant un conjunt de ceps, o millor dit, d’éssers vius que han vist passar estoics una estació rere l’altra des de 1940. Arrencar-ne un seria com desarrelar-nos a nosaltres mateixos. Per això, des del turó i envoltats de vinyes, tenim la sensació de fer-nos petits i de fondre’ns amb el paisatge, de formar-ne part.

Una única vinya i una sola varietat; particulars i diversos ceps de xarel·lo. Alguns són amics; d’altres, companys o familiars… Segurament que són còmplices d’infinitat d’experiències, però segur que també tenen els seus conflictes pels recursos, sovint escassos. Amb competència i col·laboració, ofereixen un raïm magnífic any rere any.

Conduïts en vas, els ceps queden orientats a cara nord, a la falda d’un turó anomenat Turó d’en Mota. Estan damunt una terra privilegiada, amb nòduls calcaris que han de sortejar fins arribar a la roca mare. El sol els hi toca d’esquena, amb una lleugera pendent que els exposa cap a Montserrat. En agraïment a una viticultura més d’observació que d’intervenció, les vinyes més velles de xarel·lo aporten l’essència de la terra calcària i del microclima mediterrani que les ha vist créixer.

Deu anys en contacte amb les mares; és una criança llarga i acurada que aporta els matisos més subtils i complexos de l’expressió del temps. N’emanen els records a sotabosc mediterrani, els aromes frescos d’un clima càlid, que porten a veure-hi el fonoll, el romaní i la farigola. Les evocacions més austeres diríem que provenen del terra, i que el fan directe i valent. La delicadesa, la gràcia, la cremositat li porta el temps.

El Turó d’en Mota és una forma d’explicar la nostra història, és un record, és una manera de relacionar-nos, de conèixer-nos. Intenta ser, per damunt de tot, la possibilitat de gaudir d’un paisatge.

Ton Mata
3ª generació Família Recaredo